Περιγραφή του έργου
Το παρόν έργο αποσκοπεί αφενός να συμβάλει στην προστασία των οικοσυστημάτων στα οποία ενδημούν των φυσικών πληθυσμών των Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών (ΦΑΦ) στον Ελληνικό χώρο και αφετέρου στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων προώθηση και αξιοποίηση των προϊόντων που παράγονται από το τσάι του βουνού (μαλοτήρα), τσάι βουνού Κρήτης (Sideritis syriaca subsp. syriaca) και φασκόμηλο (Salvia fruticosa), με έμφαση στην αυθεντικότητά τους.
Η πίεση που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα, έχει οδηγήσει επίσης στην εμφάνιση νέων απειλών και προβλημάτων. Τέτοιες απειλές σχετίζονται με την υποβάθμιση των φυσικών πληθυσμών, τον κίνδυνο απώλειας αβελτίωτου γενετικού υλικού των ΦΑΦ της χώρας και τον κίνδυνο υβριδισμών (‘επιμόλυνση’) των φυσικών πληθυσμών.
Οι συνθήκες αυτές συχνά οδηγούν επίσης σε περιπτώσεις εκούσιας (ή μη) εξαπάτησης και οικονομικής καταστροφής επιχειρήσεων καλλιέργειας ΦΑΦ οι οποίες προμηθεύονται διαφορετικό πολλαπλασιαστικό υλικό από αυτό που επιθυμούν (άλλο είδος ή άλλο χημειότυπο), λόγω έλλειψης πιστοποιημένου υλικού στην αγορά.
Το έργο προβλέπει την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω προβλημάτων, μέσα από την ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή κανόνων και οδηγών βέλτιστων πρακτικών, που διαφυλάσσουν τόσο τη διατήρηση των φυσικών πληθυσμών (βλ. αβελτίωτου γενετικού υλικού της χώρας), καθώς επίσης συμβάλλουν στην βελτίωση της οικονομικής απόδοσης των εκμεταλλεύσεων που παράγουν ΦΑΦ, αφού διευκολύνουν την παραγωγή ιδιαίτερων (αυθεντικής ποιότητας) προϊόντων ΦΑΦ, με προστιθέμενη αξία, που θα εμπιστεύεται η αγορά και οι καταναλωτές.